Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse verdachten op vrije voeten door drukte bij NFI

31 augustus 2014, 17.37 uur · Aangepast 1 september 2014, 13.15 uur

Omdat het Nederlands Forensisch Instituut zo druk is met 'MH17', wordt in Amsterdam de voorlopige hechtenis van verdachten in strafzaken geschorst.

Gisteravond berichtte RTL Nieuws over de vertraging die strafzaken oplopen omdat de experts van het NFI druk aan het werk zijn om de slachtoffers van MH17 te identificeren. De Amsterdamse advocaat Peter Plasman vertelt aan AT5 dat alleen al op zijn kantoor er tientallen zaken zijn waar dit ook voor geldt.

Niet alleen lopen strafzaken vertraging op, maar als het te lang duurt voor er onderzoeksmateriaal terugkomt van het NFI, dan worden verdachten weer vrijgelaten.

Nare geschiedenis
'Mijn cliënten kankeren nog weleens als het allemaal te lang duurt. Dan zeggen: ja, justitie houdt expres materiaal achter, de officier [van justitie] heeft een hekel aan mij, dus die wil mij pakken, dat doet hij op deze manier. Maar als ik hier uitleg wat de reden is, dan komt er geen protest. Dan begrijpt men dat', zegt Plasman.

'Aan de andere kant, als daardoor de voorlopige hechtenis eindigt, dan heeft deze heel vervelende en nare geschiedenis voor een verdachte die vrijkomt, toch ook weer een prettige kant.'