Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Bezuiniging soa-test mogelijk gevolgen volksgezondheid'

2 september 2014, 11.28 uur · Aangepast 5 september 2014, 12.11 uur

De GGD vreest patiënten de deur te moeten wijzen nu landelijk wordt bezuinigd op soa-tests. D66 wil dat de gemeente kijkt wat voor gevolgen dit heeft.

'Dit kan grote gevolgen hebben voor de volksgezondheid', D66-raadslid Meltem Kaya maakt zich zorgen over de bezuinigingen en vroeg een spoeddebat aan. In De Telegraaf vertelt Kaya dat ze wil dat de raad en het college op korte termijn moeten kijken wat de gevolgen voor de gezondheid van Amsterdammers zijn. 

Vorige week werd bekend dat de GGD minder geld ontvangt voor het uitvoeren van tests op soa's. Voor risicogroepen blijven de tests gratis maar andere patiënten worden eerder doorverwezen naar de huisarts. De GGD is bang dat veel mensen dan maar geen soa-test doen omdat de test bij de huisarts gemiddeld 140 euro kost.

Mochten de bezuinigingen daadwerkelijk gevolgen hebben voor de volksgezondheid in Amsterdam dan wil Kaya extra geld vrijmaken voor het beschikbaar stellen van de tests. Donderdag wordt de kwestie besproken in de gemeenteraad.