Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam koploper aantal discriminatieklachten

2 september 2014, 11.36 uur · Aangepast 4 september 2014, 17.42 uur

In Amsterdam kwamen in 2014 al 1562 meldingen van discriminatie binnen Het totale aantal klachten over discriminatie is ten opzichte van 2013 al verdubbeld.

In totaal kwamen in de eerste 8 maanden van dit jaar 6285 klachten binnen over het beledigen of ongelijk behandelen op basis van afkomst of huidskleur, zo blijkt uit cijfers van Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam. Het meldpunt deed een landelijke inventarisatie. Vorig jaar waren het er 3143.

Amsterdam is met 1562 klachten de absolute koploper.

De belangrijkste stijging van het aantal klachten over discriminatie is volgens het Meldpunt Discriminatie de 'Marokkanen-uitspraak van Geert Wilders. De PVV-voorman vroeg op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart aan zijn publiek of ze meer of minder Marokkanen wilden, waarop vanuit de zaal 'minder, minder, minder' werd geroepen.

Zwarte Piet
Het aantal klachten over Zwarte Piet blijft dit jaar tot nog toe beperkt tot landelijk een tot twee per maand. Daarbij valt op dat dit meer in het westen van het land speelt dan elders, aldus een woordvoerster van het Amsterdamse meldpunt.