Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Concertgebouworkest vreest verlies toppositie

2 september 2014, 15.57 uur · Aangepast 5 september 2014, 00.11 uur

Het Koninklijk Concertgebouworkest vreest zijn toppositie kwijt te raken als het in de volgende subsidieperiode niet meer geld krijgt van de overheid.

De groeiende eigen inkomsten kunnen de stijgende kosten niet bijhouden, stellen algemeen directeur Jan Raes en zakelijk directeur David Bazen dinsdag in een gesprek met NRC.

'Onze positie is nu nog heel sterk, maar wordt op deze manier snel zwakker', zegt Bazen in de krant. De kosten stijgen onder meer door de lonen en de afdracht aan het Concertgebouw in Amsterdam.

Inkomsten
Aan de andere kant ziet het orkest weinig mogelijkheden de eigen inkomsten nog veel verder te verhogen. De toegangsprijzen voor concerten in Amsterdam behoren al tot de hoogste in Europa, de zalen zijn grotendeels gevuld en door de voortdurende crisis is het moeilijk meer geld te vinden bij sponsors.

Het Concertgebouworkest, dat vorig jaar zijn 125-jarig jubileum vierde, behoort nu tot de beste ter wereld. Vorig jaar maakte het orkest een succesvolle wereldtournee, maar toch werd het jaar afgesloten met een negatief resultaat van 863.000 euro.

Het orkest is grotendeels ontzien bij de laatste bezuinigingen op kunst en cultuur een paar jaar geleden.