Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM: 'Geen zicht op handel gestolen juwelen'

2 september 2014, 18.30 uur · Aangepast 4 september 2014, 04.10 uur

Overvallen op juweliers worden regelmatig opgelost maar wat gebeurt er eigenlijk met de buit? Officier van Justitie Willem Nijkerk zegt dat er vanuit het OM weinig zicht is op de doorverkoop van gestolen waar.

'Ik zou het heel graag willen weten, er lopen wel eens onderzoeken maar wat er echt met de buit gebeurt weten we niet', zegt Nijkerk tegen het AT5-programma Misdaad BV. Het OM benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor de inkoop van juwelen vooral bij juweliers ligt. 

Er moet goed gecontroleerd worden door juwelier waar de aangeboden spullen vandaan komen. Zo moeten de spullen verplicht geregistreerd worden en moet de aanbieder zich legitimeren. Maar de juwelier moet uiteindelijk zelf de inschatting maken. 

Paul Welzenbagh van Nusselein Juwelier hoopt dat er vanuit het OM meer wordt gekeken naar de afzetmarkt voor criminelen. 'Daar moeten ze zicht op krijgen. Wij nemen al genoeg maatregelen, als de overvallers hun buit niet meer kwijt kunnen dan is er ook geen reden voor een overval meer.'

Omsmelten
De directeur van een omsmelterij in Noord weet dat er soms gestolen goud aangeboden wordt maar probeert dat uiteraard zoveel mogelijk te controleren. 'Als er edelmetaal binnenkomt, proberen we te controleren waar het vandaan komt. Er hangt geen label aan dat het gestolen goederen zijn. Dus het is voor ons moeilijk om ze zonder signalement te detecteren. '