Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdammer deelt legaal Estse paspoorten uit

2 september 2014, 23.52 uur · Aangepast 4 september 2014, 10.27 uur

Je investeert in een hotel in Estland en wordt pardoes gevraagd om honorair consul voor Estland in Nederland te worden. Het overkwam de geboren en getogen Amsterdammer Marcel van den Heuvel.

Het consulaat van Estland, gelegen aan de Oude Spiegelstraat, deelt de titel van kleinste diplomatieke post van Nederland. Het wordt bemand door één persoon: Marcel. Sinds hij vijf jaar geleden door de Estse president benoemd werd tot honorair consul, ontvangt Macel Esten die een nieuw paspoort willen of op een andere manier geholpen willen worden. Al die officiële zaken handelt hij gewoon af in zijn eetkamer.

'De ceremonie was dat ik de eed moest afleggen. Dus ik heb hier een belofte afgelegd. Ik meen mij te herinneren dat de minister van buitenlandse zaken hier zat en de ambassadrice hier', zegt Marcel wijzend naar de twee banken in zijn woonkamer. 'En dat ik hier gestaan heb en dat ze allebei opstonden en toen heb ik de toverformule uitgesproken.'

Ests spreekt Marcel overigens niet, wel heeft hij een uitstekende kennis van het Estse volkslied en prijkt er een trotse Estse vlag aan zijn gevel.