Start van hoofdcontent

Stad

nl

De Key: 'Bewoners moeten gewoon terug'

7 september 2014, 20.03 uur · Aangepast 10 september 2014, 21.50 uur

Een deel van de bewoners van de Beukenhorst in Diemen voelt zich nog steeds onveilig in de flat en eist een nieuwe woning van woningcorporatie De Key. De Key deinst daar niet voor terug en zegt dat de bewoners gewoon terug naar huis moeten.

Na de explosie in de Diemense flat van afgelopen donderdag zit de schrik er bij veel bewoners nog goed in. Een deel van hen mag naar huis, maar de meesten willen dat helemaal niet.

'Ook al moeten wij slapen op het gras, wij gaan niet terug naar onze woning', zegt bewoner Gythana Tjon-A-Kon vastbesloten. Bewoner en moeder Kathlien Hoft richt zich woendend tot De Key. 'Al deze kinderen kunnen 's nachts niet slapen. Wil je hen weer in die troep brengen? Ik dacht het niet!'

Maar De Key houdt voet bij stuk. Iedereen die terug kan, moet terug. 'Wij zijn daar vrij streng in', vertelt directeur Lydie van der Schaft. 'Mensen hebben een woning, die woning is goed en dus moeten ze terug.' Het is vooral een beslissing uit praktisch oogpunt. 'We hebben geen woningen voor hen. De woningen die we hebben, zijn nodig voor de mensen die niet terug kunnen.'

Wel biedt De Key slachtofferhulp aan aan de mensen die dat nodig hebben. Daarnaast durft Van der Schaft de bewoners te garanderen dat hun woning weer veilig is.