Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Bij dwangarbeid denk ik aan Cambodja´

12 september 2014, 22.21 uur · Aangepast 14 september 2014, 07.24 uur

SP-wethouder Arjan Vliegenthart lijkt het niet helemaal eens te zijn met de term dwangarbeid die in zijn partij regelmatig gebruikt wordt voor het verplichte werk wat uitkeringsgerechtigden soms moeten doen. Dat bleek vanavond in Park Politiek op AT5.

In Amsterdam moeten langdurig werklozen meewerken aan hun reïntegratie, doen zij dat niet dan worden ze gekort op hun uitkering. De SP heeft daar altijd forse kritiek opgehad en noemt dit vaak dwangarbeid

PvdA
Toch is er ook kritiek op deze woordkeus. Zo noemt de PvdA dit 'schandalig en verwerpelijk'. Volgens de sociaaldemocraten roept het associaties op met ''slavenarbeid’, ‘arbeitseinsatz’ en Noord-Koreaanse werkkampen''. PvdA-raadslid Dennis Boutkan riep SP-wethouder Werk en Inkomen Arjan Vliegenthart dan ook op om hier afstand van te nemen.

Daartoe uitgedaagd zei Vliegenthart: ''Bij dwangarbeid denk ik aan Vietnam, dan denk ik aan Cambodja. (...) Ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is.'' Hoewel Vliegenthart dus ook verkeerde associaties heeft met het woord dwangarbeid wilde hij niet met zoveel woorden afstand nemen van zijn partijgenoten.

Stoppen
Daarnaast liet hij blijken stevig tegen het verplichte werk in ruil voor bijstand te zijn: 'Ik vind dat we ermee moeten stoppen, ik vind dat we voor echt werk ook echt loon moeten betalen.' Medio 2015 wordt hier dan ook mee gestopt in Amsterdam.

Daarvoor in de plaats komen zogeheten perspectiefbanen, een soort Melkertbanen waarbij werkgevers subsidie krijgen om werklozen in dienst te nemen.