Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Meer dan 15 draaiorgels op de Dam tijdens draaiorgelfestival

13 september 2014, 20.32 uur · Aangepast 15 september 2014, 19.07 uur

Het draaiorgel hoort natuurlijk bij Amsterdam. Toch zijn ze steeds minder vaak te zien, tot groot verdriet van de liefhebbers. Vandaag vond daarom op de Dam de elfde editie van het Draaiorgelfestival plaats.

Het festival werd georganiseerd om aandacht te vragen voor dit stukje Amsterdams cultuurgoed. Steeds minder draaiorgels krijgen een vergunning om op straat te spelen en jongeren hebben weinig met de muziek. Onterecht, zo vindt de organisatie, en dus blijven de orgelfans zoeken naar de nieuwe generatie om het stokje over te nemen.

Kijk ik sta natuurlijk zes dagen wel bijna hier in de stad. Maar ja toch, mensen lopen langs en geven wel wat. Maar het is wel even goed dat mensen zien: het draaiorgel bestaat nog, is nog helemaal levend in Nederland. Dus het is heel belangrijk dit soort dagen', zo zegt orgelman Ruud Brienen.

Er waren vandaag meer dan 15 draaiorgels op de Dam te zien. Het evenement werd geopend door oud-minister en draaiorgelliefhebber Ed Nijpels. Er was ook nog een speciale act. Willeke Alberti zong een aantal liedjes onder begeleiding van hoe kan het ook anders: een draaiorgel.