Start van hoofdcontent

Stad

nl

Opgelicht?! hoeft man niet uit archief te verwijderen

14 september 2014, 12.32 uur · Aangepast 15 september 2014, 14.19 uur

Een man die de afgelopen jaren meerdere keren te zien was in Opgelicht?!, heeft tevergeefs een rechtszaak gevoerd tegen het programma.

Op de website van Opgelicht?! staat nog altijd een dossier over de man online staan, die daarin onherkenbaar te zien is en alleen met zijn initialen genoemd wordt. Toch zegt de man dat hij door dit archief geen baan kan vinden. Daarom stapte hij naar de rechter.

De man vond dat hij een nieuwe kans verdiende. Eerder was hij grotendeels vrijgesproken door de rechtbank en voor de praktijken waarvoor hij wel veroordeeld werd, heeft hij inmiddels zijn straf uitgezeten. Maar een programma opleggen om nieuwsberichten te verwijderen uit een archief, kan alleen in uitzonderlijke gevallen.

'De man heeft niet aangetoond dat de informatie berust op onjuistheden. Bovendien is de Avrotros zorgvuldig geweest door een persrechter uitleg te laten geven over het strafvonnis. Zijn privacybelang is voldoende gediend door alleen zijn initialen te gebruiken en zijn gezicht onherkenbaar in beeld te brengen', aldus de rechtbank.