Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Burgemeester betreurt relletje rond eerherstel Joodse begraafplaats

14 september 2014, 14.49 uur · Aangepast 16 september 2014, 13.00 uur

Op de Joodse begraafplaats in het Flevopark, wordt vandaag het 300-jarig bestaan van de vervallen rustplaats gevierd. Burgemeester Eberhard van der Laan ging in zijn toespraak in op een relletje dat voorafging aan de 'heropening'.

De Joodse begraafplaats Zeeburg telt zo'n 200.000 graven. Maar de afgelopen decennia werd er weinig onderhoud gedaan en raakte de plek ontoegankelijk en vervallen. Vrijwilligers en professionals hebben de afgelopen jaren echter weer een groot deel van de begraafplaats opgeknapt. Vandaag werd ook daarbij stilgestaan.

BM betreurt het dat er discussie was over aanwezigheid Fatima Elatik, die er dus niet is. 'Dit was de kans om verbinding te zoeken.'

— Ronald Olsthoorn (@RonaldOlsthoorn) September 14, 2014

Oud-stadsdeelvoorzitter van Oost Fatima Elatik kreeg ook een uitnodiging voor vandaag. Zij was nauw betrokken bij het eerherstel en beloofde vorig jaar dat het stadsdeel de komende jaren het onderhoud van de begraafplaats voor haar rekening neemt.

Stop genocide
Maar in de aanloop van de 'heropening' kwam er veel kritiek op de aanwezigheid van Elatik, blijkt uit dit achtergrondverhaal van het NIW. De reden was dat Elatik op een pro-Gaza-demonstratie was, waar anderen hakenkruizen en ISIS-vlaggen toonden. En ze ging op de foto met een vrouw die een t-shirt droeg met de tekst: 'Free Palestine. Stop genocide. Help!'.

Elatik was vandaag niet aanwezig. Naar eigen zeggen omdat ze op dit moment bezig is met haar zieke vader. Toch noemde Van der Laan zijn partijgenoot tijdens de ceremonie op de begraafplaats. Hij betreurde haar afwezigheid. 'Dit was de kans om verbinding te zoeken', zei Van der Laan.

Ook ging Van der Laan in op de demonstranten die gisteren een Israëlische theatervoorstelling verstoorden. 'Je stem laten horen, spreekt voor zich. Het verstoren van een theatervoorstelling niet', aldus de burgemeester.