Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Zowel Louis d'Or als Theo d'Or voor TGA

15 september 2014, 00.45 uur · Aangepast 15 september 2014, 16.20 uur · Foto: wikimedia.org

De belangrijkste toneelprijzen van Nederland, de Louis d'Or en de Theo d'Or, zijn gewonnen door acteurs van Toneelgroep Amsterdam.

Jacob Derwig wint voor de tweede keer de Louis d'Or, de jaarlijkse toneelprijs voor beste Nederlandse acteur. Hij krijgt de prijs voor zijn rol in Who's Afraid of Virginia Woolf. Abke Haring won de Theo d'Or, de prijs voor beste Nederlandse actrice. Zij werd geëerd voor haar rol in Hamlet vs Hamlet.

Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) zondagavond bekend tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg Amsterdam. Derwig won de belangrijkste toneelprijs eerder in 2011.

Andere prijzen
De Arlecchino voor de beste mannelijke bijrol ging naar Martijn Nieuwerf, die speelde in de toneelklassieker Caligula. Kirsten Mulder ontving de vrouwelijke evenknie, de Colombina, voor haar rol van Honey in Who's Afraid of Virginia Woolf.

De Prosceniumprijs, voor de persoon die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het toneelklimaat, ging naar René Lobo. Hij was speldocent aan de Toneelacademie van Maastricht. Toneelgroep Oostpool ging naar huis met de VSCD Mimeprijs voor de voorstelling Hideous (wo)man.