Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Extra geld overheid voor opvang asielzoekers'

15 september 2014, 13.11 uur · Aangepast 15 september 2014, 23.01 uur · Foto: Jos van Zetten

Verschillende politieke partijen in de stad willen best helpen met het opvangen van meer asielzoekers. Maar daar moet dan wel wat tegenover staan uit Den Haag.

Staatssecretaris Teeven (Justitie) gaf zondag aan op zoek te zijn naar meer opvanglocaties voor asielzoekers. Hij wil hierbij onder meer de hulp van gemeenten inschakelen. Er komen momenteel, vooral door de oorlog in Syrië, veel meer asielzoekers binnen in Nederland dan gepland. 

'Geld uit Den Haag'
'Het feit dat Teeven nu bij de gemeenten aanklopt geeft eigenlijk aan dat het beleid van de overheid failliet is', stelt GroenLinks-voorman Rutger Groot Wassink. 'Wij zijn wel voor opvang van de asielzoekers en we hebben vorige week in de raad aangedrongen op een bed-bad-broodlocatie. Dit zullen we blijven doen. Voorwaarde is wel dat er geld van de overheid komt, als ze willen dat wij deze taak op ons nemen.'

Ook de SP opteert voor Haags budget als Amsterdam opvang moet gaan regelen. 'De nood is heel hoog, dus die verantwoordelijkheid moeten we nemen. De eindverantwoordelijkheid ligt echter bij de staatssecretaris. Er moet dus wel meer geld komen vanuit de centrale overheid', stelt SP-raadslid Daniël Peters. De SP kijkt met name naar leegstaande kantoorpanden als mogelijke opvanglocatie. 'Onze grens ligt op het punt waarop we geen voorzieningen meer kunnen bieden, niet bij een bepaald aantal asielzoekers. Opvang in tentenkampen zien we dus niet zitten'.

Geen tentenkamp
De Amsterdamse VVD laat weten serieus mee te willen denken met Teeven. 'Amsterdam moet zijn verantwoordelijkheid nemen, maar we hoeven geen actief aanbod te doen', stelt raadslid Dilan Yesilgoz. 'Maar eerst zouden we dan graag van de burgemeester horen om hoeveel asielzoekers het zou gaan en voor hoe lang'. Yesilgoz is ook van mening dat de asielzoekers wel iets geboden moet kunnen worden. 'We willen daarom geen tentenkampen'.