Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Veiligheidsmaatregelen voor Ajax - PSG'

15 september 2014, 18.23 uur · Aangepast 16 september 2014, 12.36 uur

De gemeente is op de hoogte van de reputatie van fans van voetbalclub Paris Saint-Germain (PSG), dat woensdag tegen Ajax speelt in de Arena. In het hele gebied tussen Centrum en Arena kunnen supporters gefouilleerd worden.

Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten aan AT5. Dinsdag en woensdag komen naar verwachting zo'n 800 fans naar de stad voor het Champions League-duel in de Arena. In de krant Le Parisien waarschuwt Antoine Boutonnet, hoofd van de Franse anti-hooligan-politie voor een geweldig treffen tussen supporters van Ajax en PSG. 

Van de 800 Franse fans zouden er zo'n 300 behoren tot de harde kern van de club. Ook zouden er volgens Boutonnet fans van het Belgische Anderlecht onderweg zijn naar de stad. Vorig jaar kon de politie een confrontatie tussen supporters van PSG en Anderlecht in Brussel nog maar net voorkomen. Er werden toen 100 aanhoudingen verricht, onder meer voor het bezit van vleesmessen.

De gemeente heeft het gebied rond de Arena en het Centrum bestempeld tot 'veiligheidsrisicogebied', zodat er preventief gefouilleerd kan worden. Ook de strook tussen het Centrum en de Arena (met name in de metro) heeft die status gekregen, zodat ook daar gefouilleerd kan worden. 

De afgelopen jaren ging het meerdere keren mis rond Europese wedstrijden van Ajax, met als voorlopig dieptepunt het gewelddadig treffen tussen fans van Celtic en Ajax op de Dam, in november vorig jaar. Op de website van de club doet Ajax een dringend beroep op supporters zich 'te onthouden van iedere vorm van wangedrag'.