Start van hoofdcontent

Stad

nl

Protest tegen komst enorme supermarkt in de Pijp

15 september 2014, 19.29 uur · Aangepast 16 september 2014, 14.55 uur

Bewoners van de Eerste Jacob van Campenstraat in de Pijp schrokken zich rot toen ze hoorden dat er een grote supermarkt in hun piep-kleine straatje komt. Ze startten een petitie en voerden maandag actie tegen de komst van de winkel.

De ingang van de supermarkt komt weliswaar aan de Stadhouderskade, maar de achterkant - waar grote vrachtwagens hun goederen moeten lossen - zit wel in de kleine straat. Ook aan de Stadhouderskade zou een supermarkt volgens de bewoners echter veel problemen geven, omdat het toch al één van de drukste verkeerspunten is.

Volgens de buurtbewoners fietsen er dagelijks tientallen, zo niet honderden kinderen door de Eerste Jacob van Campenstraat naar school. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties met vrachtwagens in de straat. Volgens buurtbewoonster Madeleine Vreeburg is het wachten op ongelukken. Een klein drama was er vorige week nog toen een vrachtwagen achteruit de straat uit moest en daarbij een fietsenrek ramde. 'Het is een klein heel fijn buurtje en daar kan van alles bij, maar geen supermarkt.' aldus Vreeburg.

Ook stadsdeelvoorzitter Zuid Sebastiaan Capel (D66) ziet in dat het niet optimaal is als er een supermarkt in het pand komt. Het stadsdeel is met de eigenaar in gesprek over de bestemming die het vastgoed krijgt. Er wordt ingezet op een functie die minder druk op de buurt legt, maar garanties aan de buurbewoners kan Capel nog niet geven.