Start van hoofdcontent

Stad

nl

Daklozen toch de cel in

16 september 2014, 09.41 uur · Aangepast 18 september 2014, 02.35 uur · Foto: my-soutborough

De alternatieve straffen die daklozen zouden moeten krijgen voor het op straat slapen, resulteren vaak alsnog in een celstraf. Toch werd vorig jaar juist vanwege de alternatieve straffen het boetebeleid nog afgeschaft.

Alleen al in de eerste helft van dit jaar heeft de politie aan 499 daklozen een oproep uitgeschreven om zich bij de rechter te verantwoorden voor het buiten slapen. In plaats van een boete, die bijna nooit betaald werd, volgde een korte celstraf. Juist om van dat systeem af te komen was het plan om daklozen een alternatieve straf te geven. Een nachtje de cel in kost de gemeenschap zo'n 350 euro. Dat schrijft Metro vandaag.

Geen woonadres

Maar die alternatieve straffen, zoals een taakstraf, blijken zelden gegeven te kunnen worden. Het OM geeft aan dat de alternatieve straf toch vaak resulteert in een nachtje cel. 'De officier van justitie eist dit in de meeste gevallen omdat een daklozen zonder woonadres niet in aanmerking komt voor een taakstraf', zegt Franklin Watimena van het OM.

Femke Roosma, raadslid voor GroenLinks, gaat vandaag vragen over de kwestie stellen. Zij vindt dat daklozen niet zomaar meer bestraft mogen worden voor buiten slapen. Zij wil dat alleen nog wanneer aangetoond kan worden dat de daklozen overlast veroorzaken.

Van der Laan

Burgemeester Van der Laan heeft al laten weten de plannen van Roosma niet te zien zitten. 'Hiermee wordt de bewijslast voor de handhaver onnodig verzwaard en daarnaast wordt het ook nog moeilijker om op te treden tegen toeristen die overnachten in hun auto', aldus Van der laan