Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Verbouwd Compagnietheater klaar voor verse start

17 september 2014, 01.08 uur · Aangepast 17 september 2014, 12.49 uur

Na een hele zomer in de steigers is het Compagnietheater aan de Kloveniersburgwal klaar voor een verse start. Een flinke verbouwing moet het theater, van oorsprong een kerk, nog beter tot haar recht laten komen.

Het pand is zowel binnen als buiten grondig aangepakt. 'Het volledige voegwerk is opnieuw gedaan. Het beeldhouwwerk is in ere hersteld. De engeltjes misten hier en daar wat tenen. Het zat onder de duivenpoep, heel Amsterdams maar niet charmant', vertelt Julie Vegter van het theater.

Tot 2009 was het compagnietheater de thuishaven van Theu Boermans' gezelschap De Theatercompagnie, maar moest het pand na een subsidiestop noodgedwongen verkopen. Nu zet het Compagnietheater vooral in op jong talent als plek waar jonge makers de kans krijgen te debuteren of zich verder te ontwikkelen.

Boermans is erg enthousiast over het vernieuwde theater. 'We hebben het huis eigenlijk altijd maar beperkt kunnen gebruiken, omdat er allerlei ruimtes waren die voor werkruimtes en studio's in gebruik waren. Ik ben ontzettend gelukkig dat het huis nu alle mogelijkheden kan gebruiken die het in zich heeft.'

Dinsdagavond was in het theater de Amsterdamse première van het stuk Tasso van het Nationale Toneel, geregisseerd door Theu Boermans.