Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Circa dertig Gaza-gerelateerde uitingen sinds juli

17 september 2014, 01.49 uur · Aangepast 19 september 2014, 01.41 uur

De gemeente heeft sinds afgelopen juli zo'n dertig pro- danwel anti-Gaza-gerelateerde uitingen waargenomen. Het gaat daarbij om uitingen als bekladdingen en vlaggen.

Dat schrijft burgemeester Van der Laan in een brief aan de raad. Volgens Van der Laan hadden de meeste uitingen een solidair karakter en waren er ongeveer tien discriminerend, zoals bekladdingen en hakenkruizen.

De gemeente heeft de laatste twee maanden veel brieven, mails en telefoontjes binnengekregen van mensen die zich zorgen maken. Dit was soms naar aanleiding van berichtgeving in de media, maar regelmatig ook vanwege individuele nare ervaringen.

Het incident op het Krugerplein, waarbij een brandbom naar het balkon waar een Israëlische vlag hing werd gegooid, sprong er wat betreft Van der Laan bovenuit. Ook op social media was er de laatste maanden veel antisemitisme.

Radicalisering topprioriteit
Vanwege de opkomst van IS en de uitreizigers- en terugkeerders heeft de gemeente de aanpak van radicalisering tot een topprioriteit gemaakt. Volgens de burgemeester werkt het huidige beleid van vroegtijdig signaleren met de nadruk op persoonsgerichte aanpak nog steeds, maar moet dit op verschillende punten wel worden versterkt. Vanwege de veiligheid blijft geheim op welke punten dat is.