Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veel emotie bij terugkeer bewoners rampflat Diemen

18 september 2014, 21.46 uur · Aangepast 19 september 2014, 18.10 uur

72 bewoners van de door een gasexplosie getroffen flat aan het Beukenhorst in Diemen zijn donderdag teruggekeerd naar hun woningen. Het ging om bewoners van het zogenoemde blauwe gedeelte van het gebouw.

Voor de 72 terugkeerders is het een bewogen dag. Velen vinden het fijn om weer naar huis te kunnen, tegelijk is er angst en de vraag of de woningen wel echt veilig zijn. Ook is er verdriet om spullen die bij de explosie verloren zijn gegaan. Veel goederen die in de berging van de flat opgeslagen waren, zijn verwoest.

Zo sprak AT5 met een echtpaar dat foto's van familie en vrienden in de opslag had liggen. 'De kans is groot dat die er niet meer zijn. Misschien dat ze naar een noodcontainer gebracht zijn. Dat hoop ik maar,' zegt de bewoner in tranen.  

De zogenoemde blauwe zone betreft de woningen die zich wel in de getroffen hoogbouw bevinden, maar niet direct boven de plaats waar de gasexplosie plaatsvond. 32 woningen die direct boven de explosie gesitueerd zijn, zijn onbewoonbaar. Woningbouwcorporatie De Key zoekt vervangende woonruimte voor de bewoners van deze panden. Eerder deze maand konden mensen terug die in de laagbouw op Beukenhorst wonen. 

Bij de gasexplosie, die op 4 september plaatsvond, kwamen twee mensen om het leven.