Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van der Laan: 'Nederlandse moslims hoeven IS niet af te wijzen'

22 september 2014, 09.30 uur · Aangepast 26 september 2014, 01.35 uur · Foto: Jos van Zetten

Burgemeester Van der Laan wil niet van de Nederlandse moslims eisen dat ze afstand nemen van de praktijken van de islamitische terreurbeweging IS.

'Daarmee plaatsen we hen in een hokje en scheren we hen over één kam met extreme anderen. Dat wil niemand', zei Van der Laan zondag in de 25e Abel Herzberglezing, een initiatief van dagblad Trouw en debatcentrum De Rode Hoed.

Volgens de krant kiest Van der Laan daarmee een andere benadering dan zijn Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb. Die eiste 2 weken geleden juist van moslims die niet achter IS staan dat zij 'vaker van zich laten horen'. 'Juist zij zouden een megafoon in de hand moeten nemen', schreef Aboutaleb toen.

In zijn lezing blikte Van der Laan terug op de afgelopen zomer, waarin de oorlog in Gaza en het oprukken van IS voor onrust zorgde in Amsterdam. Het morele kompas van veel Nederlanders is sterk bepaald door de Tweede Wereldoorlog, betoogde Van der Laan, en dat laat geen antisemitisme toe.

Maar voor mensen met wortels buiten Europa, wordt dat kompas beïnvloed door ander leed, zoals de slavernij of de verdrijving van de Palestijnen uit Palestina. De enige manier om conflicten tussen mensen met zulke verschillende kompassen op te lossen, is door 'begrip te hebben voor elkaars leed', zei Van der Laan. 'Maar zonder leed te vergelijken en tegen elkaar weg te strepen.'

De volledige lezing van Van der Laan is hier terug te lezen.

UPDATE 14.09 uur
In een schriftelijke reactie ontkent een woordvoerder dat burgemeester Van der Laan heeft gesteld dat moslims IS niet hoeven af te wijzen. 'Van der Laan heeft slechts gewaarschuwd voor generalisering', aldus een zegsman. 

Ook is Van der Laan het eens met de oproep van zijn Rotterdamse collega Aboutaleb. 'Het gedachtegoed van IS is verwerpelijk. En ook ik vind dat moslims vaker openlijk afstand moeten nemen van het gedachtegoed van IS. Ik juich het toe als dat gebeurt', stelt Van der Laan.