Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bakpoederdealers van Rembrandt- en Leidseplein verbannen

25 september 2014, 14.22 uur · Aangepast 26 september 2014, 00.14 uur · Foto: Derk Jansen

De gemeente wil dealers van nepdrugs een tijdelijk gebiedsverbod opleggen.

Het Parool meldt dat de gemeente gebiedsverboden gaat opleggen aan nepdrugsdealers die hun waar verhandelen op het Leidse- en Rembrandtplein. Als zo'n dealer wordt aangehouden, mag hij zich dat weekend niet meer laten zien op deze pleinen.

De 'nepdopers' verkopen bakpoeder of wasmiddel als cocaïne en aspirines of vitamines als xtc. De gemeente wil met deze maatregel het gevoel van veiligheid op deze pleinen vergroten.

Een dealer die tussen donderdag 18.00 uur en zondag 24.00 uur wordt opgepakt krijgt een gebiedsverbod tot zondagavond middernacht. Zulke verboden werden al opgelegd aan plegers van uitgaansgeweld en dealers in echte drugs, onder andere op de Wallen.

In april luidde horecaondernemers aan de uitgaanspleinen al de noodklok over opdringerige nepdealers. In juni bleek dat nepdrugsdealers van de Wallen uitweken naar het Leidseplein en daar voor overlast zorgden. In april gingen twee AT5-verslaggevers de straat op om drugs te kopen en het te laten checken door de Jellinek Kliniek. Het bleek dat in de cocaïne een ontwormingsmiddel zat.