Start van hoofdcontent

Stad

nl

Terreurdreiging: 'Amsterdammers moeten niet bang zijn, wel waakzaam'

25 september 2014, 19.56 uur · Aangepast 2 oktober 2014, 07.44 uur

Amsterdam moet op z'n hoede zijn. Volgens de regering neemt de kans op een aanslag toe nu Nederland met F16's gaat meedoen aan de acties tegen de islamitische staat.

En dat betekent volgens terreur-experts enerzijds dat Amsterdammers waakzaam moeten zijn, maar dat we ons ook weer niet bang moeten laten maken.

Zo stelt Willemijn Aerdts, verbonden aan het Ad de Jonge Centrum voor Inlichtingen- en Veiligheidsstudies van de UvA. 'Ik zou vooral niet al te bang zijn, dat is precies wat ze willen. Maar wees wel alert. Normaal gesproken zie je misschien een rugzak staan en denk je; "o, die is iemand vergeten." Maar nu zou ik wel even de politie bellen'.

De regering stelde onder meer voor dat militairen beter niet meer in uniform in bijvoorbeeld het openbaar vervoer kunnen reizen. 'Die maatregel gaat wel ver', vindt Aerdts. 'Je vraagt mensen die trots zijn op hun beroep en ons land verdedigen dit niet meer te laten zien'.

Kwetsbare plekken
Qua mogelijke doelwitten voor een aanslag denkt Aerdts aan drukke locaties. 'Kwetsbare plekken zijn locaties waar veel mensen tegelijkertijd bij elkaar komen. Het centraal station bijvoorbeeld, maar je kan ook aan musea of het Museumplein denken'

'Angstige gevoelens onder Amsterdammers begrijp ik', stelt Aerdts. 'Maar de vraag is: ga je niet meer naar drukke plekken of je werk? Zo bang zou ik me niet laten maken. Maar een beetje extra waakzaamheid is aan te raden.'