Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Anonymous Rave trekt 40-tal bezoekers

27 september 2014, 17.42 uur · Aangepast 28 september 2014, 19.22 uur

Een enorme 'Anonymous Rave' met meer dan 50.000 feestgangers moest het worden: het protest tegen het beleid in de Amsterdamse clubscene. Er kwamen er zo'n 40 op af.

Het begon in juli, toen de organisatie van de illegale rave een Facebook-pagina aanmaakte, voor een groot feest op vijf verschillende locaties in het Centrum. Het liep storm: binnen enkele dagen hadden meer dan 56.000 mensen aangegeven op 27 september naar de rave te zullen komen.

Direct was er ook kritiek. Zo zou het feest geen protest worden tegen te dure festivals die aan teveel voorschriften en regels moeten voldoen, maar slechts een excuus zijn voor een illegaal feestje. Ook zou het praktisch onmogelijk zijn om een dergelijk groot feest in de binnenstad te organiseren.

Nachtburgemeester Mirik Milan wist zeker dat het feest door zou gaan. 'Het gaat hier niet om een hype', zei hij erover. Tot halverwege september, toen besloten werd om de rave uit veiligheidsoverwegingen af te gelasten. In overleg met burgemeester Eberhard van der Laan werd een alternatieve locatie voor het feest gekozen. Ook werd het jargon aangepast. Er werd niet meer gesproken van een rave, maar van een manifestatie.

Zaterdag was het zover. Ver weggestopt in het Westelijk Havengebied vond de manifestatie plaats. Zo'n 40 mensen vonden hun weg naar het feest. Toch spreekt de organisatie van een succes: 'Het feit dat we met de burgemeester om de tafel hebben gezeten en daadwerkelijk zaken kunnen veranderen, vind ik veel belangrijker dan dat er hier nu duizenden mensen op af zouden komen'.