Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fred Ros kroongetuige, verklaringen over Holleeder en Soerel meegenomen

30 september 2014, 15.58 uur · Aangepast 1 oktober 2014, 00.44 uur

De nieuwe ‘kroongetuige’ Fred Ros wordt toegelaten in het liquidatieproces Passage. Dat heeft het gerechtshof vandaag besloten.

Volgens RTL Nieuws verscheen Ros zojuist vermomd in de rechtszaal, hij zou namelijk al enkele dreigementen hebben ontvangen.  Volgens de aanklagers spreekt de politie van een reële dreiging van maatregelen om er voor te zorgen 'dat Ros zwijgt'.

De nieuwe wending heeft mogelijk gevolgen voor topcriminelen als Dino Soerel, Willem Holleeder en Ali A. 

Justitie hoopt met de verklaring van de 45-jarige Ros dat de veronderstelde opdrachtgevers van de liquidaties ook veroordeeld te krijgen. De rechtbank sprak hen bij gebrek aan bewijs vrij.

Passage begon in 2007 en werd pas in januari 2013 afgerond met een vonnis van de rechtbank. Drie verdachten kregen levenslang. Dat waren uitvoerders van de zeven onderwereldmoorden waarover het proces gaat.

Ros heeft dus ook belastend verklaard over Willem Holleeder, die wel geldt als verdachte in het onderzoek-Passage, maar niet terechtstaat in het huidige proces. Om hem op te pakken en te vervolgen was destijds te weinig bewijs. Justitie gebruikt de verklaringen van Ros ook voor het nog steeds lopende onderzoek naar de rol van Holleeder.