Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie ontruimt tien kraakpanden

3 maart 2009, 13.05 uur · Aangepast 23 november 2011, 17.51 uur

De ontruimingsronde van dinsdag is langs tien kraakpanden gegaan.

Volgens de districtschef Zuid is de ontruiming voorspoedig en zonder problemen verlopen. Op één na waren ze allemaal leeg. In een pand aan de Schaepmanstraat trof de politie zes mensen aan, maar die konden na vertoon van hun identiteit vertrekken. De ontruimingsronde begon om 7 uur aan de Pretoriusstraat in Oost en ging daarna via de Celebesstraat, de Albert Cuypstraat, De Kempenaerstraat, Schaepmanstraat naar de Van Bossestraat in Westerpark.

De ontruimingen van dinsdag werden alleen op grond van het civielrecht gedaan, wat betekent dat de kraak werd gedoogd omdat een pand langer dan een jaar leeg zou hebben gestaan. Onlangs bleek uit een aantal gerechtelijke uitspraken dat de politie niet meer op basis van het strafrecht mag ontruimen. Het strafrecht wordt alleen gebruikt bij panden die korter dan een jaar leegstaan.

Volgens de districtschef van de politie is het toeval dat onder de ontruimingen van dinsdag zich geen strafrechtelijke bevinden. "De volgende keer zullen we dat wel weer doen." Hij sluit hierbij aan op de woorden van burgemeester Job Cohen die aankondigde gewoon door te willen gaan met ontruimingen op basis van strafrecht, ondanks de uitspraken van de rechters.