Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Pas als minister Opstelten opstapt komt er een fatsoenlijk softdrugsbeleid'

9 oktober 2014, 01.29 uur · Aangepast 10 oktober 2014, 11.07 uur

Experts gaven in de Tweede Kamer al aan dat een verbod op softdrugs met een hoge THC-waarde niet te handhaven is. Toch wil minister Opstelten zijn plannen doorzetten. Vandaag gaf advocaat Sidney Smeets zijn mening in de Stelling van Amsterdam.

In het AT5 programma geeft hij Opstelten een veeg uit de pan. Volgens hem kan er geen degelijk softdrugsbeleid ontstaan zolang Opstelten als minister aan het roer staat. 'Ik denk dat het een kwestie van tijd is totdat deze brommende minister een keer opstapt, of misschien weggestuurd wordt en dan kan er daadwerkelijk een fatsoenlijk, verantwoord en veilig softdrugsbeleid worden uitgerold', aldus de strafrechtadvocaat.

Volgens Smeets is Opstelten een onverantwoordelijk minister omdat hij niet openstaat voor argumenten. 'De minister heeft eigenlijk gezegd: "Het maakt mij niet uit met welke argumenten mensen komen, zolang ik hier zit gebeurt het niet." Minister Opstelten is iemand die zegt de feiten zullen er wel zijn, maar die interesseren me verder niet'. Smeets noemt het negeren van de feiten zelfs een politieke doodzonde.

Bekijk voor het hele gesprek met Smeets en Floor Bakkum van de Jellinek Kliniek de uitzending van De Stelling van Amsterdam