Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Verkeerswethouder Litjens: OV-netwerk gaat op de schop

10 oktober 2014, 20.54 uur · Aangepast 12 oktober 2014, 02.47 uur

Volgens VVD-wethouder Pieter Litjens gaat het openbaar vervoersnetwerk drastisch veranderen zodra de Noord/Zuidlijn af is. Dat zei hij in het programma Park Politiek van AT5 en Het Parool.

Litjens: "Op het moment dat je een hele drukke verkeersader van Noord naar Zuid onder de grond legt dan kan het niet anders zijn dat het consequenties heeft voor het openbaar vervoer." Volgens Litjens is het 'weinig logisch' om onder en boven de grond over hetzelfde traject dezelfde lijnen te laten rijden.

De plannen van Litjens kunnen wel betekenen dat mensen vaker moeten gaan overstappen. "Op dit moment rijden er vanuit Amsterdam Noord per etmaal zo'n 3000 bussen door de IJtunnel. Ik zou niet weten waarom die bussen uit Noord, de Zaanstreek en uit Hoorn, straks niet kunnen stoppen op station Noord." Litjens ziet voor zich dat mensen op station Noord van de Noord/Zuidlijn uitstappen en hun reis vervolgen met de metro: "Zij zijn dan sneller op Centraal Station zijn dan met de bus." Hetzelfde geldt voor station Zuid.

Snorscooter

Litjens kwam in de uitzending ook nog te spreken over de snorscooter. Hij wil dat deze van het fietspad naar de rijbaan wordt gestuurd met een helm op. Maar het is de vraag of de Tweede Kamer deze helmplicht mogelijk wil maken. "Als het niet lukt in de Tweede Kamer dan is dat een tegenvaller. Maar dan moeten we in Amsterdam gaan kijken hoe we het probleem onder de knie gaan krijgen. Het is dan een stap terug en dan gaan we met kleine stapjes vooruit."

Litjens is er geen voorstander van om de scooter dan maar zonder helmplicht de weg op te sturen. "Het is onverstandig om het ene veiligheidsprobleem in te ruilen voor het ander veiligheidsprobleem."

IJbrug

De wethouder toonde zich verder enthousiast over het onderzoek dat hij laat doen naar de bouw van een brug over het IJ. "Ik constateer dat er in Noord steeds meer gebeurt. Het is zich in een razend tempo aan het ontwikkelen." Volgens Litjens is het daarom de moeite waard om een IJbrug te onderzoeken, zowel de technische als de financiele haalbaarheid: "Dit is een plan dat tot de verbeelding spreekt." Begin 2015 moet het onderzoek af zijn.

Christine Westerveld