Start van hoofdcontent

Stad

nl

Uitspraak in zaak-Zwarte Piet vier dagen voor intocht

16 oktober 2014, 16.40 uur · Aangepast 19 oktober 2014, 12.29 uur

Als burgemeester Van der Laan inhoudelijk moet oordelen over het sinterklaasfeest in zijn stad wordt hij een soort zedenmeester.

Dan moet hij ook inhoudelijk gaan oordelen over een vergunning voor de Gay Pride of een beachvolleybalevenement. Dat stelde de advocaat van de gemeente donderdag tijdens een zitting van de Raad van State over de Amsterdamse intocht van de sint vorig jaar.

De Raad van State buigt zich over de Zwarte Pietenkwestie omdat burgemeester Van der Laan bezwaar maakte tegen de beslissing van de bestuursrechter. Die stelde eerder dit jaar dat de vergunning van de sinterklaasintocht van 2013 opnieuw moet worden bekeken. Er was bij het verlenen van de vergunning onvoldoende aandacht geweest voor de bezwaren van tegenstanders, vond de rechter.

'Gepaste schaamte'
Zedenmeester of niet, racisme bouw je niet af, maar schaf je af, zo stelde de mensenrechtenadvocaat Wil Eikelboom van de oorspronkelijke bezwaarmakers tijdens de zaak: 'Het is gestolde cultuur uit 1850 waar we met gepaste schaamte naar zouden moeten kijken.'

De centrale vraag donderdag was in hoeverre een burgemeester zich moet bemoeien met de inhoud van een evenement om daar vervolgens wel of geen vergunning voor te geven. De leden van de Raad van State vroegen zich af of de burgemeester niet 'toch een beetje' een zedenmeester zou moeten zijn.

'Op zekere hoogte wel', stelde de advocaat van de gemeente Amsterdam. Maar hij is wettelijk niet toegerust om te oordelen over hoe bijvoorbeeld een Zwarte Piet eruit moet zien.

Uitspraak 12 november
De Raad van State doet naar verwachting 12 november uitspraak in de zaak. De intocht van Sinterklaas in Amsterdam is op 16 november.