Stad

Bernard Kipyego wint Amsterdam Marathon

19 oktober 2014, 13.41 uur · Aangepast 30 oktober 2014, 15.56 uur

Bernard Kipyego is de winnaar van de 39e Amsterdam Marathon. Hij finishte na 2 uur, 6 minuten en 21 seconden in zijn eentje.

De 28-jarige Keniaan eindigde eerder dit jaar als derde bij de marathon van Rotterdam, maar vandaag was zijn eerste overwinning.

Wilson Chebet, de Keniaanse winnaar van de afgelopen drie edities van de Amsterdam Marathon, kon na 30 kilometer het tempo van de kopgroep niet volgen. De houder van het parcoursrecord (2.05.36) greep daardoor naast zijn vierde overwinning op rij.

Het podium bestond volledig uit Kenianen. Achter Kipyego eindigde Lucas Rotich als tweede in 2.07.18, John Mwangangi pakte in 2.07.28 het brons.

Moges beste vrouw
Bij de vrouwen ging de overwinning naar Betelhem Moges uit Ethiopië (2.28.35). De 23-jarige atlete debuteerde begin dit jaar in Dubai op de marathon met een tijd van 2.26.42, waarmee ze vijfde werd. Moges kwam weliswaar niet in de buurt van haar persoonlijk record, maar ze was wel veruit de sterkste. De Keniaanse Ogla Kimaiyo kwam 40 seconden later als tweede over de finish, Diane Nukuri Johnson uit Burundi werd derde in 2.29.35.

Nederlands Kampioen
Paul Zwama heeft de Nederlandse titel op de marathon veroverd. Zwama, die vorig jaar in Eindhoven het zilver pakte achter Patrick Stitzinger, kwam in een persoonlijk record van 2.21.58 (officieus) over de finish in het Olympisch Stadion. Titelverdediger Stitzinger was al na 2 kilometer afgestapt vanwege hamstringklachten.