Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Cello-nestor dubbel onderscheiden

20 oktober 2014, 00.04 uur · Aangepast 16 december 2014, 13.45 uur · Foto: Sarah Wijzenbeek / Cello Biennale Amsterdam

Cellist Anner Bijlsma ontving vanavond een nieuwe prijs die naar hem vernoemd is én hij werd geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De 80-jarige Bijlsma is musicus, cellist en onderzoeker en geldt als één van 's werelds grootste musici. Hij gaf jarenlang les aan het Amsterdamse conservatorium. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw omdat hij zich heeft onderscheiden door een 'uitzonderlijke artistieke prestatie'. Hij ontving de onderscheiding uit handen van loco-burgemeester Litjens.

Uit handen van Job Cohen ontving Bijlsma ook nog de nieuwe Anner Bijlsma Award. De internationale prijs is in het leven geroepen ter ere van het tienjarig bestaan van de Cello Biënnale. De nieuwe award is een oevreprijs en bestaat uit een bedrag van vijftigduizend euro dat bedoeld is voor talentontwikkeling en educatie.

Bijlsma ontving de prijs en het lintje tijdens een aan hem gewijd concert in het Muziekgebouw aan 't IJ. De cellisten Jean-Guihen Queyras, Natalia Gutman, Lidy Blijdorp, Raphaël Pidoux, Juan Pérez de Albéniz, Alexander Melnikov, Viatjeslav Poprugin, Elodie Soulard en Mike Fentross brachten muzikale hommages aan Bijlsma.