Start van hoofdcontent

Stad

nl

Trimbos Instituut: 'Xtc te hoog gedoseerd'

20 oktober 2014, 21.59 uur · Aangepast 21 oktober 2014, 18.25 uur · Foto: Anoniem

Xtc wordt steeds hoger gedoseerd. Daarin is volgens drugsexpert Daan van der Gouwe van het Trimbos Instituut niets veranderd. 'En naarmate de sterkte toeneemt, nemen ook de risico’s toe', zegt Van der Gouwe.

Zondag overleed een 41-jarige vrouw aan de gevolgen van xtc-gebruik tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE). Ook een 21-jarige man uit Oude Wetering en een 33-jarige man uit Servië stierven tijdens ADE, vermoedelijk aan de gevolgen van drugsgebruik daar.

Het Trimbos Instituut waarschuwt al langere tijd voor de versterkte xtc en de gevolgen daarvan. 'Daarom hebben we afgelopen zomer, bij aanvang van het festivalseizoen, opnieuw gewaarschuwd.' Van der Gouwe wijst erop dat er iedere week wel incidenten zijn en af en toe ook fatale, maar dat die niet altijd naar buiten komen.

Zorgwekkend
Hij vindt de situatie rond xtc zorgwekkend, maar maakt daarbij wel de kanttekening dat de incidenten zijn gebeurd tijdens een groot evenement waar 350.000 mensen 5 dagen aan het feesten zijn. 'Dan zijn er natuurlijk altijd wel problemen die duidelijker naar voren komen.'

Van der Gouwe adviseert gebruikers een pil altijd te laten testen. Ook moeten mensen elkaar goed in de gaten houden. 'Als iemand opeens koortsachtige verschijnselen vertoont, ga direct naar de EHBO, want dat kan betekenen dat iemand oververhit raakt. Van xtc gaat immers de lichaamstemperatuur omhoog.'

D66: tests terug
Als het aan D66 ligt, komen er op festivals en feesten weer mogelijkheden om de kwaliteit van xtc te laten controleren. Dat liet Tweede Kamerlid Vera Bergkamp maandag weten naar aanleiding van de incidenten tijdens ADE. Uit dit soort testen kan blijken dat pillen 'vervuild' zijn.

De testplekken op feestlocaties werden volgens Bergkamp in 2002 afgeschaft door het toenmalige kabinet-Balkenende, omdat deze drugs verboden zijn en de testen dus ook niet hoefden. Mensen die xtc kopen, kunnen die nog wel op bepaalde plekken laten testen. Maar dat is vooraf en duurt vaak enige tijd, aldus Bergkamp.

Vorig jaar pleitte ook de SP voor de herinvoering van de xtc-tests. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) weigerde dat, omdat ze volgens hem een schijnzekerheid geven. Ze waren niet altijd nauwkeurig en bovendien zijn de drugs illegaal en in veel gevallen rotzooi, zo stelde hij.