Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners De Pijp vrezen hordes toeristen door 'Rode Loper'

23 oktober 2014, 10.01 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 13.05 uur · Foto: Peter de Neef

Bewoners van De Pijp zijn bang dat het karakter van hun buurt enorm verandert door de komst van de 'Rode Loper'.

Met de 'Rode Loper' wordt de route van Centraal Station, via het Damrak, Rokin en de Vijzelstraat en -gracht, naar De Pijp bedoeld. De straten moeten een veilige, schone wandelroute worden. Maar in De Pijp zitten ze helemaal niet te wachten op al die wandelende toeristen.

'De binnenstad wordt steeds meer een pretpark voor toeristen en wij vrezen dat hetzelfde hier in De Pijp gaat gebeuren. Want de gemeente wil dat er hordes toeristen heen komen en wij willen niet dat de buurt wordt platgelopen', zegt Marieke Bekirov namens het Bewonersplatform in De Telegraaf.

Géén Kalverstraat
De buurt is bang dat met de hordes toeristen, ook de megawinkels van grote merken komen. 'Alle plannen zijn gericht op de komst van de consumerende toerist. Wij willen geen nieuwe Kalverstraat waar niemand meer in de buurt wil wonen, maar liever een Haarlemmerstraat in een leefbare woonwijk', zegt Bekirov.

De gemeente is niet onder de indruk. 'Je kunt moeilijk een hek om de Pijp zetten om toeristen en grote winkeltekens tegen te houden', zegt een woordvoerder.