Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

'Kunstwereld buigt voor radicalen'

23 oktober 2014, 10.26 uur · Aangepast 24 oktober 2014, 03.12 uur

Niemand wil het werk exposeren van de Amsterdamse kunstenaar Theourgos. Hij overweegt te emigreren.

Theourgos maakte een collectie over de moord op Theo van Gogh en Pim Fortuyn, maar ook de opkomst van ISIS. Het heet Angst & Vrees, het ergste moet nog komen en bestaat bijvoorbeeld uit het kunstwerk Genade, Genade (de laatste woorden van Van Gogh) en het schilderij Het verraad van de theedrinker.

Maar Theourgos kan ze nergens tentoonstellen, vertelt hij vandaag in De Telegraaf. Geen enkele galerie in het vrijzinnige Amsterdam durft het aan. En ook in Rotterdam ving hij al bot. 'Het doek Het verraad van de theedrinker dat ik voor de vrije geest Theo van Gogh heb geschilderd, boezemt toeschouwers zoveel angst in voor represailles van fanatieke moslims, dat ik tot op heden geen galeriehouder heb gevonden die het werk durft te exposeren', zegt Theourgos.

Hij zal de kunst nu gefotografeerd in een pamflet tentoonstellen. Als er uit eindelijk helemaal niemand het lef heeft om het te publicieren, dan is de kunstenaar klaar met de stad. 'Dan emigreer ik, Dan heb ik niets meer te zoeken in mijn stad Amsterdam.'