Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Rode Loper wordt uitgerold als toeristencatwalk'

23 oktober 2014, 17.12 uur · Aangepast 24 oktober 2014, 09.28 uur

Bewoners van de Pijp zijn bang dat hun buurt een grote toeristencatwalk wordt. Volgens de omwonenden wordt er met de komst van de Noord/Zuidijn en de Rode Loper te veel naar ondernemers geluisterd en niet naar hen.

'Die metro is letterlijk door de strot van de Ferdinand Bol gedouwd. Die had veel beter in de Boerenwetering kunnen liggen. Bovengronds gebeurt hetzelfde, dus dat wordt uitgerold als een soort toeristencatwalk. Letterlijk op elke hoek is de bestrating van de Ferdinand Bol anders straks dan zijstraten, dus die gaat er als een soort mooi opgepimpte catwalk rolt hij er overheen', aldus een buurtbewoner.

Paul Slettenhaar van stadsdeel Zuid zegt dat de bewoners niets te vrezen hebben. 'Het wordt een wijk zoals hij nu al is, maar dan nog mooier.' Bovendien zijn de bewoners volgens hem op verschillende manieren betrokken bij de plannen. 'We hebben nu ambtelijk mensen laten meekoken in de keuken. Vervolgens komen wij bestuurlijk nog met varianten en dan hebben mensen wéér de mogelijkheid om in te spreken. Eigenlijk dubbelop.'

Met de 'Rode Loper' wordt de route van Centraal Station, via het Damrak, Rokin en de Vijzelstraat en -gracht, naar De Pijp bedoeld. De straten moeten een veilige, schone wandelroute worden. De bewoners zeggen naar de burgemeester te stappen als het stadsdeel de plannen niet verandert.