Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tatoeëerders strijden om tatoeages overledenen

23 oktober 2014, 20.26 uur · Aangepast 24 oktober 2014, 13.32 uur

Henk Schiffmacher en Peter van der Helm willen beiden de getatoeëerde huid van overleden personen bewaren. Echter hebben de twee kunstenaars er beiden een andere mening over hoe dit in zijn werk moet gaan.

'Ik wil het eigenlijk zo ver hebben dat als de juffrouw komt met dat grote boek bij de familie en vraagt wat voor kist u wil, dat zij ook meteen vraagt of u de tatoeages verwijderd wil hebben. Dat zo'n juffrouw dat aansteekt. Dat dat via die mensen geregeld kan worden', legt Henk Schiffmacher uit.

Tattoo-collega Peter van der Helm is al een tijdje met hetzelfde idee bezig. Hij heeft al een stuk of vijfitg mensen die hun tattoo na de dood aan zijn stichting willen schenken. Over de aanpak van Henk Schiffmacher is hij niet te spreken.

'Volgens mij wil Schiffmacher gewoon veel media-aandacht genereren. Wij willen dit gewoon heel rustig doen. Dit wordt een honderd jaren project, tweehonderd jaren project. Ik hoop dat dit er nog is als ik er niet meer ben. Dat de mensen waar wij mee werken, en dat zijn er niet weinig, dat zij daar mee verder kunnen gaan. Ik denk dat je zo serieus met mensen hun tattoo, hun overblijfselen, om moet gaan.'

Ook hebben de twee verschillende meningen over hoe de tatoeages bewaard moeten worden. Schiffmacher wil de huid drogen of op sterk water zetten, terwijl Van der Helm de huid wil plastificeren.