Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurt gaf sekte-volgelingen geld om te vertrekken

24 oktober 2014, 10.25 uur · Aangepast 26 oktober 2014, 04.38 uur

De Joodse gemeenschap in Buitenveldert heeft geld ingezameld om de 200 sektarische orthodoxen uit een speeltuin te krijgen.

Tot grote ergernis van de buurt, hadden volgelingen van de omstreden rabbijn Eliezer Berland een kinderspeeltuintje achter de van Boshuizenstraat ingenomen als kampeerterrein. Woensdag vertrokken ze opeens weer, met onbekende bestemming.

Volgens De Telegraaf zijn de volgelingen van Berland 'uitgekocht'. Met het ingezamelde geld zijn in het grootste geheim bussen gehuurd om de volgelingen weg te krijgen. Een deel van de sekteleden zou tickets hebben gekocht om naar Oekraïne te vliegen, waar het graf is van de spiritueel leider van hun beweging.

'Deze figuren bezorgen ons een zeer slechte naam en ook de overlast die zij veroorzaakten, werd met de dag erger. Ze maakten herrie, waren aan het bedelen en bovendien zeer nadrukkelijk aanwezig. Dit is niet het juiste beeld voor ons geloof. Er is dan ook geld ingezameld om een soort vertrekregeling te realiseren. Omdat we maar geen medewerking kregen van burgemeester Van der Laan en de stadsdeelvoorzitter van Zuid, waaronder Buitenveldert valt, hebben we uiteindelijk zelf voor deze oplossing gezorgd', zegt een bron binnen de Joodse gemeenschap.