Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stad heeft de meeste kwetsbare huurders en huisbezitters

24 oktober 2014, 11.15 uur · Aangepast 26 oktober 2014, 04.27 uur

Steeds meer huurders lopen het risico de huur niet meer te kunnen betalen omdat ze te weinig inkomsten hebben.

Steeds meer huurders lopen het risico de huur niet meer te kunnen betalen omdat ze te weinig inkomsten hebben. De economische crisis heeft de situatie verergerd, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Door de toenemende werkloosheid en achterblijvende loonontwikkeling zijn er steeds meer huurders waarvan het inkomen niet langer toereikend is voor de netto huurlasten en uitgaven voor het levensonderhoud', aldus het onderzoeksinstituut.

Vooral in Amsterdam
Kwestbare huurders en huisbezitters wonen vooral in Amsterdam en aangrenzende regio's. In deze contreien staan huizen dieper onder water en hebben huurders vaker een betaalrisico. Het vinden van een ander huis is hier ook moelijker omdat het woningaanbod in de huur- en koopsector te wensen overlaat.

Dat stedelijke regio's relatief veel kwetsbare huishoudens tellen, komt onder andere door de jonge bevolkingsopbouw. 'Juist jonge huishoudens hebben vaker een potentiële restschuld, een betaalrisico en minder mogelijkheden op de woningmarkt', aldus PBL.