Start van hoofdcontent

Stad

nl

Basisscholen zitten met Zwarte Piet in hun maag

24 oktober 2014, 21.53 uur · Aangepast 25 oktober 2014, 01.27 uur

De discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet is nog in volle gang. Maar basisscholen moeten zich alweer voorbereiden op de intocht. Langzamerhand moeten ze beslissen hoe hun helpers van de Sint er dit jaar uit gaan zien.

Wat blijkt: ook bij de basisscholen zijn de meningen over het uiterlijk van Zwarte Piet verdeeld. Op basisschool De Waaier in de Indische Buurt komt er een multi-culti Piet langs bij alle kinderen, zo zegt directeur Frans Niekel. We zullen ongetwijfeld een zwarte piet hebben, we hebben waarschijnlijk ook een gele of een rode of een groene, misschien wel een regenboogpiet.

Op Basisschool De Kraal wordt voor een middenweg gekozen. Zo lang de ouders geen bezwaar hebben tegen het uiterlijk van Zwarte Piet, volgt de school de standaard die gezet wordt door het Sinterklaasjournaal. Op de De Visserschool in de Baarsjes blijft Zwarte Piet gewoon het uiterlijk behouden. 'Wij hebben als school besloten dat Zwarte Piet, Zwarte Piet blijft en als je dat gaat veranderen is dat heel raar', dat zegt Kristianne van Wieringen van de school.

Hoe de scholen ook de verjaardag van de goedheiligman gaan vieren, ze delen één missie: in tegenstelling tot de soms felle discussie moet Sinterklaas een feest voor de kinderen blijven.