Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politierechter buigt zich over cactussen en anusballen

24 oktober 2014, 23.20 uur · Aangepast 25 oktober 2014, 17.38 uur

Opzettelijk de boom van de buren vernielen of zelfbevrediging in het openbaar. Drie jaar lang bezocht misdaadjournalist Bart Middelburg zaken die voor de politierechter kwamen. Onlangs presenteerde hij zijn boek, 'De zaak van de gestolen banaan'.

Middelburg koos expliciet voor de kleine delicten en niet voor de rechtszaken rond grote criminelen. 'Zware criminaliteit is tamelijk eendimensionaal. Het gaat altijd over hetzelfde. Wie gaan we vandaag doodschieten en welke partij drugs gaan we invoeren? Bij de politierechter daar trek dagelijks echt een pallet aan strafbare feiten voorbij. Je kan het werkelijk zo gek niet bedenken. Van het omzagen van een boom van de buren, tot wietkwekerijen, echtelijke ruzies en gooien met cactussen. Je kan het zo gek niet bedenken of de politierechter behandelt het', aldus de schrijver.

Alsof het gooien met cactussen nog niet gek genoeg is, heeft Middelburg bij één zaak toch wel heel bijzondere gevoelens. 'Een man van middelbare leeftijd, nou bijna al zestig, die af en toe gewoon in een rood minirokje en met vijf anusballen in, zich gaat exibitioneren in de stad.' Ook dat is dus een zaak waarover een politierechter zich moest uitspreken.

Middelburg komt met het boek op het moment dat de positie van de politierechter steeds onduidelijker wordt. Het Openbaar Ministerie kiest er steeds vaker voor om kleine zaken zonder tussenkomst van de rechter af te handelen. Daarmee zouden de verhalen van Middelburg wel eens spoedig verleden tijd kunnen zijn.