Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemiddeld 111 scooters per dag door fietstunnel Rijks

25 oktober 2014, 11.40 uur · Aangepast 26 oktober 2014, 20.15 uur · Foto: taxi1108

De afgelopen twee maanden reden dagelijks gemiddeld 111 scooterrijders door de, voor scooters verboden, fietstunnel onder het Rijksmuseum. Vanaf maandag krijgt iedere overtreder een boete.

In augustus werden er camera's opgehangen om toezicht te houden op snor- en bromfietsen die het toegangsverbod overtreden. De afgelopen twee maanden werd het systeem getest. Navraag van Het Parool leert dat er dagelijks gemiddeld 111 overtreders werden betrapt. De krant rekende uit dat er al voor ruim 670.000 euro aan boetes uitgeschreven had kunnen worden.

Maar scooterrijders die de afgelopen twee maanden door het tunneltje rijden hoeven niet bang te zijn. September en oktober golden als testmaanden en betrapte overtreders worden niet beboet. Komende maandag zal het systeem pas echt in gebruik worden genomen. Dan kan elke overtreder een boete van 95 euro tegemoetzien.

Succes
Ondanks de scooters die de tunnel toch gebruiken, is Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes enthousiast over de tunnel. Aanvankelijk was hij geen voorstander van de tunnel maar inmiddels ziet hij de voordelen van de doorgang. 'Ook ik heb gezien met welk plezier fietsers van de passage gebruikmaken. Op een enkel incident na gaat dit probleemloos.'