Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoofdredacteur Telegraaf: 'Kranten kunnen NOS Journaal vervangen'

30 oktober 2014, 08.44 uur · Aangepast 30 oktober 2014, 21.03 uur

Als het aan Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs ligt gaat zijn krant, samen met andere media, in de toekomst een alternatief NOS Journaal maken.

Het publieke bestel gaat in de komende jaren stevig op de schop. Dit betekent onder meer dat externe partijen in de toekomst ook programma's mogen gaan maken op de publieke netten.

En dat zou dus kunnen betekenen dat het NOS Journaal straks wordt vervangen door een nieuwsprogramma gemaakt door krantenredacties. In de Volkskrant stelt Paradijs serieus te zijn over zijn plannen. 'Het is een steen in de vijver, maar ik meen het wel degelijk. Binnenkort ga ik met NPO-bestuurder Henk Hagoort praten over het aanbestedingsproces'. 

Volgens Paradijs is alle benodigde infrastructuur al bij de kranten aanwezig en zou het 'krantenjournaal' een stuk goedkoper zijn. 'Ook RTL Nieuws verricht met een beduidend kleiner budget dan de NOS uitstekend werk. Wij hebben maar driekwart van het huidige budget nodig. De rest mag terug naar de belastingbetaler'. 

Eigen omroep
Het is niet voor het eerst dat De Telegraaf  zich richt op het publieke bestel. In 2009 probeerde de krant al omroep Wakker Nederland op te zetten. Toen oordeelde het Commissariaat voor de Media dat er te nauwe banden bestonden tussen de krant en de omroep.