Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zestien klachten over gebrek aan drinkwater op ADE

31 oktober 2014, 12.06 uur · Aangepast 4 november 2014, 00.15 uur · Foto: Robin

Tot nu toe hebben zestien mensen bij de gemeente geklaagd over gebrek aan drinkwater tijdens dancefeesten op het Amsterdam Dance Event (ADE).

Het betreft locaties die een evenementenvergunning hadden, waardoor het aanbieden van gratis schoon water is vereist.

Volgens een woordvoerder van burgemeester Van der Laan springt een feest in Noord eruit. Hierover kwamen zeven meldingen binnen. Hij wil de naam van het evenement niet noemen, omdat nog niet is gesproken met de betreffende organisatie.

Van der Laan riep maandag op gebrek aan drinkwater te melden bij de gemeente. Hij vindt het onacceptabel als niet is voldaan aan 'een basisvoorwaarde als schoon water'. 'Het is een eis, net als fouilleren bij de ingang en het houden aan de geluidsnorm', zei zijn woordvoerder.

Verantwoordelijkheid bij vergunninghouders
De gemeente gaat de komende tijd met de organisaties waarover is geklaagd, negen in totaal, in gesprek. 'Misschien was het tappunt slecht vindbaar of betrof het een incident. Het heeft in elk geval wel consequenties voor de organisatoren, want we zullen ze bij een volgend feest extra in de gaten houden.'

De burgemeester deed de oproep na het overlijden van twee mannen en een vrouw tijdens de afgelopen editie van het dance-event. Zij stierven nadat ze drugs hadden gebruikt. Volgens Van der Laan ligt de verantwoordelijkheid voor het drugsgebruik op feesten bij de houders van evenementenvergunningen en exploitanten van clubs.