Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechter houdt publicatie 'De Ros-Tapes' tegen

31 oktober 2014, 16.16 uur · Aangepast 31 oktober 2014, 20.50 uur

Het publicatieverbod voor een half jaar van het boek met de verklaringen van kroongetuige Fred Ros in het liquidatieproces Passage blijft in stand.

Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vrijdag besloten, meldt advocaat Christian Flokstra.

Vorige week bepaalde de kortgedingrechteral  dat het boek de komende 6 maanden niet op de markt mag komen. Het Openbaar Ministerie (OM) had de samensteller van het boek, journalist Hendrik-Jan Korterink, voor de rechter gedaagd om verschijning te voorkomen. Volgens het OM rijdt de publicatie van Ros' verklaringen het lopende liquidatieproces in hoger beroep in de wielen.

Passage
Daarnaast bemoeilijkt het beoogde boek andere opsporingsonderzoeken waar politie en justitie in Amsterdam nog mee bezig zijn, vindt het OM. Ook ontstaan er veiligheidsrisico's voor een aantal potentiële getuigen.

Korterink tekende beroep aan tegen het publicatieverbod. Ook het OM legde zich niet bij het vonnis neer, omdat het zich niet kan vinden in de periode van zes maanden. Volgens het OM moet het boek voor de duur van het Passageproces uit schappen van de boekhandel blijven.

Twee verdachten in Passage, Ali A. en Dino Soerel, hebben zich ook in de procedure gemengd, aan de zijde van het OM. Ook zij zijn tegen verschijning van het boek. Flokstra is hun raadsman.

Liquidaties
Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie zegt tevreden te zijn met het besluit van het hof in Arnhem. Ze wijst er op dat na het verlopen van het verbod een nieuw publicatieverbod aan de rechter kan worden gevraagd.

Onlangs sloot het OM een overeenkomst met Ros, die eerder 30 jaar cel kreeg voor zijn rol bij liquidaties en pogingen of plannen daartoe. In ruil voor zijn voor anderen belastende verklaringen zal het OM in hoger beroep de strafeis terugbrengen tot vijftien jaar. Het OM hoopt met de verklaringen van Ros de opdrachtgevers van liquidaties veroordeeld te krijgen.