Start van hoofdcontent

Stad

nl

Koning, premier en burgemeester bij herdenking MH17 in de RAI

31 oktober 2014, 17.45 uur · Aangepast 31 oktober 2014, 23.35 uur · Foto: Michiel Grootenboer

In de RAI is maandag 10 november een Nationale Herdenking voor nabestaanden van rampvlucht MH17.

De herdenking is alleen toegankelijk voor genodigden. Dit zijn nabestaanden van slachtoffers en betrokkenen bij de vliegramp Het programma voor de herdenkingsbijeenkomst is tot stand gekomen in nauw overleg met de nabestaanden.

Tijdens de herdenkingsceremonie noemen dertig nabestaanden de namen van alle 298 slachtoffers. Vier nabestaanden voeren persoonlijk het woord of dragen een gedicht voor. Namens de regering spreekt minister-president Mark Rutte. Ook wordt een minuut stilte in acht genomen.

Live op tv
De muzikale omlijsting van de herdenking wordt verzorgd door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Nationaal Kinderkoor. Tevens zijn er muzikale bijdragen van Marco Borsato, Lenette van Dongen, Douwe Bob en Glennis Grace. Maartje van Weegen leidt de herdenkingsbijeenkomst.

De herdenkingsbijeenkomst wordt bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ook prinses Beatrix en andere leden van het koningshuis zullen aanwezig zijn. Net als de meest betrokken leden van het kabinet, Kamerleden, buitenlandse ambassadeurs en burgemeesters getroffen gemeente.

Het officiële programma begint om 13.00 uur en duurt tot ongeveer 14.30 uur. Daarna is er een informeel samenzijn dat rond 16.30 uur is afgelopen. De NOS zendt de herdenkingsbijeenkomst rechtstreeks uit op radio en televisie.