Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam neemt in stijl afscheid van Robert Jasper Grootveld

7 maart 2009, 12.35 uur · Aangepast 9 maart 2009, 14.15 uur

Amsterdam nam zaterdag in stijl afscheid van de overleden kunstenaar, zelfverklaard magiër en voorloper van de provo's Robert Jasper Grootveld. De uitvaart vond volledig in zijn stijl plaats.

Amsterdam heeft zaterdag afscheid genomen van de overleden kunstenaar, zelfverklaard magiër en voorloper van de provo's Robert Jasper Grootveld. De uitvaart had volledig in zijn stijl plaats.

De bijeenkomst begon bij het beeld Het Lieverdje op het Spui. Grootveld hield daar in de jaren zestig zijn beroemde happenings, waarbij hij verkleed en geschminkt foeterde op onder meer de tabaksindustrie. Zijn kist werd drie keer rond het beeld gedragen, terwijl omstanders 'hie ha happening' riepen.

In de Doopsgezinde Singelkerk was een herdenkingsbijeenkomst met toespraken. "Jasper is eigenlijk een soort Jezus van de vrijheidsbeweging in Amsterdam geworden", zei oud-provo Roel van Duijn. "Hij was het lopende vuurtje dat de mensen aanzette. Hij stookte altijd goed de boel op."

Vervolgens voer de kist van Grootveld op een vlot door de grachten en over de Amstel naar begraafplaats Zorgvlied. De kunstenaar haalde namelijk de landelijke pers toen hij in de jaren vijftig op een zelfgebouwd vlotje door Amsterdam voer. Ook was hij een van de bedenkers van in het water drijvende tuinen.

Circa twintig andere bootjes begeleidden de voorloper van de provo's zaterdag. Andere belangstellenden volgden de 'begrafenisstoet' op de fiets.

De organisatoren gingen tijdens de uitvaart nog met de pet rond en verkochten portretten van Grootveld om de begrafenis en het graf te kunnen betalen. Eric Duivenvoorden, biograaf van de kunstenaar en medeorganisator, had het geld nog niet geteld, maar zei dat het er goed uitzag.

Grootveld overleed vorige week donderdag op 76-jarige leeftijd.