Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam maakt zich op voor Nationale Herdenking MH17

9 november 2014, 22.05 uur · Aangepast 10 november 2014, 23.17 uur · Foto: Joost Lammers

Nabestaanden en betrokkenen herdenken maandag in de RAI de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne. De Nationale Herdenking, die om 13.00 uur begint, gaat over geborgenheid en verbinding.

Tijdens de bijeenkomst spreken nabestaanden, worden de namen van de 298 slachtoffers genoemd, is er een minuut stilte en klinkt er muziek van onder anderen Marco Borsato en het Radio Filharmonisch Orkest. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aanwezig, evenals prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Premier Mark Rutte houdt een toespraak. Ook zijn kabinets- en Kamerleden, oud-minister Frans Timmermans, burgemeesters, buitenlandse ambassadeurs, familierechercheurs en begeleiders van Slachtofferhulp erbij.

Naar de herdenking komen ruim 1600 nabestaanden, onder wie tientallen uit het buitenland. De ceremonie, die wordt geleid door Maartje van Weegen, is in nauw overleg met hen tot stand gekomen. Drie nabestaanden voeren het woord en een vierde draagt een gedicht voor. Voor de ingang van de zaal staan de namen van alle slachtoffers. De aanwezigen kunnen hier bloemen neerleggen, zodat een erehaag ontstaat. Aan het eind van de dienst zijn foto's te zien van de slachtoffers, ingestuurd door hun nabestaanden.

AT5 zendt de dienst, die tot ongeveer 14.30 uur duurt, rechtstreeks uit op televisie. Op overheidsgebouwen hangt de vlag maandag halfstok. Gemeenten kunnen zelf invulling geven aan de herdenkingsdag, maar uit een rondgang blijkt dat zij het veelal houden bij de vlaginstructie.