Start van hoofdcontent

Stad

nl

Emoties lopen hoog op na Sinterklaas-uitspraak Raad van State

12 november 2014, 15.05 uur · Aangepast 13 november 2014, 19.04 uur

De Raad van State oordeelde vandaag dat de gemeente juist handelde door zich niet te bemoeien met de inhoud van de sinterklaasintocht . De burgemeester gaf aan dat de dialoog over Zwarte Piet wel door moet gaan, maar daar was niet iedereen het mee eens.

Eén van de mensen die bezwaar maakte tegen het uiterlijk van Zwarte Piet, Quinsy Gario zei helemaal klaar te zijn met de dialoog. 'Ik ben klaar met gesprekken waarbij mensen je gesprek gebruiken om aan te geven dat ze niks hoeven te veranderen.'

Activist en documentairemaker Sunny Bergman kan zich helemaal verplaatsen in Gario. 'Het is een beetje pappen en nathouden', zegt Bergman terwijl ze wijst naar Marc Gilling van het Pietengilde. 'Het is niet een hele ingewikkelde kwestie. Zwarte Piet moet gewoon van zijn raciale kenmerken ontdaan worden', zo vindt Bergman.

De teleurstelling bij de anti-Piet actievoerders was groot na afloop van de zitting. Ook het gebouw van de Raad van State moest eraan geloven, daar werd pontificaal een poster opgeplakt met de tekst 'Zwarte Piet is racisme'.