Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners De Pijp voeren actie voor noodbrug

14 november 2014, 15.38 uur · Aangepast 1 december 2015, 13.54 uur

Buurtbewoners van De Pijp zijn boos omdat de gemeente niet van plan is een noodbrug aan te leggen tijdens renovatiewerkzaamheden aan de Brandweerbrug. De brug over de Boerenwetering gaat eind volgend jaar voor tien maanden dicht.

Met flyers, een spandoek en handtekeningenformulieren willen de bewoners het stadsdeel duidelijk maken dat een noodbrug van groot belang is. 'Als deze brug op slot gaat, is de in- en uitgang van De Pijp afgesloten. De Ceintuurbaanbrug is ook al dicht. Hoe moet je dan omrijden? Via de drukke Stadhouderskade? Ouders met kinderen die naar school moeten. Dat is levensgevaarlijk', reageert initiatiefnemer Marjan Tiller van de naastgelegen galerie.

'9000 gebruikers per dag'
Uit tellingen van de omwonenden blijkt dat er gemiddeld 9000 fietsers en voetgangers per dag gebruik maken van de brug. De meeste fietsers waren het vrijdagochtend met de actievoerders eens. 'Ik vind dat er gewoon goede voorzieningen moeten blijven, ook al vinden er herstelwerkzaamheden plaats', vertelt een fietser die de petitie tekent. Over een andere brug iets verderop fietsen is volgens de meesten geen optie.

Noodzakelijkheid afwegen
Paul Slettenhaar van Stadsdeel Zuid laat in een reactie weten dat de gemeente eerst wil kijken of een noodbrug wel echt noodzakelijk is. Vooral omdat zo'n brug rond de 200.000 euro gaat kosten. 'We gaan kijken wat redelijk is met belastinggeld en ook wat er in de logistiek past, zodat mensen niet straks allemaal met vrachtauto's voor de deur zitten omdat we niet over het water kunnen werken.'

De werkzaamheden, die samenvallen met de bouw van de nieuwe Boerenweteringgarage, staan gepland voor november 2015. Het stadsdeel belooft voor die tijd met de omwonden in gesprek te gaan.