Start van hoofdcontent

Stad

nl

Megaproces tegen Dick Vrij en Willem Holleeder van start

18 november 2014, 09.35 uur · Aangepast 7 maart 2016, 15.27 uur

In Haarlem begint de rechtbank vandaag aan het megaproces rond het onderzoek-Andes, waarin onder anderen Danny K., Dick Vrij en Willem Holleeder als verdachten figureren.

Voor het proces zijn 25 zittingsdagen uitgetrokken. In januari hoopt het Openbaar Ministerie de strafeisen op tafel te kunnen leggen. 'Andes' (veertien verdachten in totaal) draait om een waslijst aan feiten en feitjes, waaronder witwassen van crimineel geld, afpersing, bedreiging, mishandeling en drugshandel.

Justitie beschouwt de groep verdachten als representant van de zogeheten Hollandse netwerken: georganiseerde bendes die geworteld zijn in de Nederlandse onderwereld, daarin beeldbepalend zijn en bestaan uit vooral Nederlandse criminelen.

Publiekstrekker in het geheel is Holleeder, die een rol zou hebben gespeeld bij de (poging tot) afpersing van gewezen Hells Angelsvoorman Theo Huisman. Holleeder kwam in januari 2012 voorwaardelijk vrij, na zes jaar van een straf negen jaar te hebben uitgezeten in een andere afpersingszaak. Omdat hij in zijn proeftijd opnieuw in de fout is gegaan, wil het OM hem terug in de cel hebben.