Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stad koerst af op groot financieel probleem door nieuw zorgstelsel

20 november 2014, 19.18 uur · Aangepast 21 november 2014, 08.24 uur

Amsterdam koerst af op een groot financieel probleem door het nieuwe zorgstelsel. Het ziet er naar uit dat de door Den Haag opgelegde bezuinigingen bij lange na niet gehaald gaan worden.

Zorgwethouder Eric van der Burg heeft dan ook forse kritiek op het beleid van staatssecretaris Van Rijn. Per 1 januari moeten veel zorgtaken worden overgenomen door mantelzorgers, maar dat klinkt vooral op papier heel mooi.

Van der Burg beantwoorde donderdagmorgen raadsvragen die door GroenLinks over het nieuwe zorgstelsel werden gesteld. Hij erkende hierin dat er een groot financieel probleem op de stad afkomt. 'U weet, ik sta achter de bezuinigingen van het kabinet maar hier heeft de staatssecretaris iets over de schutting gedonderd en bij ons neergelegd. En daardoor ontstaat er financieel probleem, dat alleen over de ambulante zorg en dagbesteding al 20 miljoen is', stelde hij.

Amsterdam heeft voor de komende twee jaar een noodbudget vrijgemaakt. Maar waar het geld daarna vandaag moet komen is voor iedereen de vraag.